Kunst & Psyche. Van inspiratie naar therapie

Jan Rudolph de Lorm en Antoinet Oostindiër
zo 24
maart
  • zo 24 mrt
    15:00
    Prijs € 19,60 Supporters € 8,25 Museumkaart/CJP € 11,35 BGL VIPkaart/Rembrandt/ICOM € 8,25 Inclusief museumbezoek, zonder bewaakte garderobe en consumptie (Exclusief € 1,50 transactiekosten per bestelling)
    Theaterzaal

Kunst en psychiatrie hebben elkaar over en weer veel te bieden. Die gemeenschappelijkheid is de basis geweest voor het ontstaan van vele grote kunstwerken. Zo stelt de psyche de kunstenaar in staat om een verhaal te vertellen. In zijn of haar denken en handelen worden gevoelens, gedachten en gedragingen in de brede contekst van het menselijk bestaan geplaatst. En zo worden de intenties van de kunstenaar ook weer deel van het domein van de psycholoog en psychiater.

 

In deze duo-presentatie brengen psychiater Antoinet Oostindier en kunsthistoricus Jan Rudolph de Lorm de vele raakvlakken tussen kunst en psychiatrie over het voetlicht. Wat leert een kunsthistorische verkenning van het werk en psyche van beeldend kunstenaars?


Aan de hand van werk van Auguste Rodin, bij uitstek de verbeelder van de menselijke ziel, wordt de vertaalslag gemaakt naar de klinische praktijk . Hetzelfde gebeurt met denken en doen van kunstenaars als Ernst Ludwig Kirchner, Edvard Munch, Vincent van Gogh, Jean Dubuffet en Anton Heijboer.


Antoinet Oostindier is initiatiefneemster van Aerrea, een zorginstelling waar uitsluitend zorgprofessionals terecht kunnen. Zij is voorstander van non-verbale behandelmethoden en maakt gebruik van beeldende therapie, geinspireerd op diverse kunstvormen.

 

Jan Rudolph de Lorm is museumdirecteur van Singer Laren en echtgenoot van Antoinet.