Lezing

De laatste impressionisten

Jan Rudolph de Lorm
zo 25
november
  • zo 25 nov
    15:00
    Prijs € 19,00 Supporters € 8,00 Museumkaart € 11,00 BGL VIPkaart/Rembrandt/ICOM € 8,00 Inclusief museumbezoek, zonder bewaakte garderobe en consumptie (Exclusief € 1,50 transactiekosten per bestelling)
    Theaterzaal

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm gidst u in zijn lezing door de tentoonstelling Laatste impressionisten, die op dit moment in Singer te zien is.

 

De tentoonstelling is gewijd aan de zeer succesvolle kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915). Deelnemende kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow waren decennialang zeer succesvol aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Tot in de jaren ’30 van de 20ste eeuw domineerden zij de kunstmarkt, totdat zij werden ingehaald door de avant-gardisten, die de zichtbare werkelijkheid niet langer, zoals zij, verfraaiden.


De zogenaamde “initimisten” waren voortgekomen uit het symbolisme en deelden een romantische visie, die zich uitte in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur, maar met een ongrijpbare suggestie van iets diepers, een tragedie of mysterie. Het intimisme was de laatste grote Franse kunststroming die zich vol liefde aan de natuur wijdde. Door tijdgenoten werden de initimisten dan ook beschouwd als de laatste vertegenwoordigers van het impressionisme.
 

Het eerste dat bij mij opkwam toen ik het werk zag van de laatste impressionisten: haast te mooi om waar te zijn; te fraai, te zoet voor onze moderne ogen. Die “roze bril”, dat “over de top”, dat maakt deze tentoonstelling zo leuk!
Jan Rudolph de Lorm