Internationale Vrouwendag

De vrouw en de verleiding.

Antoinetty van den Brink
do 8
maart
  • do 8 mrt
    15:00 - 16:30
    Prijs € 22,22
    Orangerie

De vrouw en de verleiding

Drieëndertig oermoeders en de verleiding

Op Internationale Vrouwendag geeft Antoinetty van den Brink een lezing met de titel: De vrouw en de verleiding.
Een kunstwerk van haar hand over dit thema vormt de aanleiding voor de lezing. Het kunstwerk is te zien in de entreefoyer.


Op 8 maart 1908 was de eerste staking van vrouwen. In New York. Het land waar Anna Singer vandaan komt. Vrouwen werden aanzienlijk minder betaald dan hun mannelijke collegae in de textielindustrie in de VS. Later zou 8 maart uitgeroepen worden tot internationale vrouwendag.
Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is: Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig.
Maar waarom dan nog een internationale vrouwendag? Er bestaat immers ook geen mannendag. En mensendag zou het altíjd moeten zijn …

 

Nu, ruim honderd-en-tien jaar geleden, moeten vrouwen nog steeds opkomen voor hun rechten. Ligt dat aan de vrouwen of aan de mannen? Of aan het systeem? Aan onze ontstaansgeschiedenis? Moeder aarde en de daaruit ontstane drieëndertig oermoeders spraken en spreken nog steeds tot de verbeelding. Door de wetenschap van de 21ste eeuw is er via dna-onderzoek terug te vinden waar we vandaan komen. Met het dna van een aantal oermoeders als leidraad reizen we aan de hand van sterke en/of bijzonder vrouwen door de geschiedenis.


Na de lezing is er ruimte om het kunstwerk van nabij te zien en vragen te stellen.


 

Programma

15.00 uur inloop met kopje koffie/thee
15.30 uur aanvang lezing (Orangerie)
15.30 – 16.30 uur lezing met aansluitend een borrel in de entreefoyer