NIEUWE AANWINST NIEUWE AANWINST

Bart van de Leck, Ploegen 1913

Singer Laren, museum van het Nederlands modernisme, heeft op 1 december 2015 bij veilinghuis Christie's in Amsterdam een zeldzaam schilderij van Bart van der Leck (1876-1958) verworven. Het gaat om het werk Ploegen uit 1913 dat vorig jaar plotseling opdook in Engeland.  

In de periode 1910-1913, waarin Ploegen is gemaakt, schilderde Van der Leck eenvoudige figuren uit het dagelijks leven die hij vlak en geschematiseerd weergaf. Met hun sterk geabstraheerde, veelal uit primaire kleuren opgebouwde vlakken, wijzen ze vooruit naar de vormgeving van De Stijl. Deze wereldberoemde kunstenaarsbeweging richtte hij in 1917 samen op met de kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. 

Met werken als Ploegen trok Van der Leck de aandacht van kunstpaus H.P. Bremmer, de vaste inkoper en adviseur van Helene Kröller-Müller. In 1912 sloot hij een exclusief contract met Bremmer ten aanzien van de verkoop van zijn werk. Ook dit schilderij verkocht Van der Leck via Bremmer, dit keer niet aan Helene Kröller-Müller, maar aan mevrouw Eikendal-van Heerdt uit Wassenaar, zoals blijkt uit Van der Lecks oeuvrelijst van 1915. De meeste werken van Van der Leck bevinden zich in de verzameling van het Kröller-Müller Museum en het is dan ook een grote zeldzaamheid wanneer een werk van Van der Leck op de markt komt. Singer Laren kocht het kunstwerk met gelden van de BankGiroLoterij.

"Singer Laren is heel gelukkig met de verwerving van deze museale Van der Leck: het is een juweel van een schilderij!  Hiermee heeft Singer Laren weer een mooie stap gezet om het Nederlands modernisme in kaart te brengen en met het publiek te delen." Aldus Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren.  
 
Het schilderij Ploegen is vanaf 9 december 2015 te zien in de tentoonstelling Singer Highlights.

 

 

Fruitschaal
fruit op wielen

Fruitschaal 'Fruit op wielen' is een ronde glazen bank met ijzeren onderstel op drie wieletjes. Een design
image

Deltavaas

Tijdloos design van Mart van schijndel, de Utrechtse ontwerper en architect. Onder meer te bewonderen in het MOMA in New York maar ook verkrijgbaar in
image

Morpheo Kandelaar By Seletti

De kandelaar Morpheo is ontworpen door Selab, de ontwerpafdeling van het italiaanse design huis
image

Art deco Colier

Uitgevoerd met koud emaille (180 graden) en Swarovski kristal. Naar een ontwerp uit de Wiener werstätte Periode.
image

Espresso cups

Deze set bestaande uit 4 espresso bekertjes zijn niet alleen prachtig om te zien maar ook comfortabel in het gebruik. Door de
image