NIEUWE AANWINST NIEUWE AANWINST

Herman Kuijt, Landschap bij Laren, 1910, olieverf op board, 27,5 x 22,3 cm

Singer Laren heeft op kunstbeurs de TEFAF het vroege luministische schilderij Landschap bij Laren verworven van de kunstenaar Herman Kuijt (1893-1978). Singer Laren kocht het werk bij Kunstgalerij Albricht B.V. met steun van de Bankgiro Loterij. Het stralende schilderij toont het uitzicht van 'Villa Vita Nuova', een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte. Het werk is een belangrijke aanwinst voor Singer Laren dat gefocust is op de kunstenaarskolonie Laren als bakermat van het Hollands modernisme.

Herman Kuijt
In 1909 volgt Herman Kuijt lessen aan de Teekenschool Quellinus in Amsterdam en vervolgens aan de Larense Kunstschool onder leiding van Simon Moulijn en Ferdinand Hart Nibbrig. In 1910 verhuist Kuijt met zijn ouders naar Laren, waar zij gaan wonen in pension 'Villa Vita Nuova'. Hier leert de jonge Kuijt Jan Sluijters kennen, die van 1909 tot 1911 in het pension woonde en werkte en er zijn befaamde luministische landschappen schilderde.
Kuijt schildert het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. Het werk is nauw verwant aan de zogenaamde 'oktoberzonnen' die Sluijters op hetzelfde moment op dezelfde plek maakte. Kuijt onderscheidt zich van Sluijters doordat zijn landschap lichter en transparanter geschilderd is dan dat van zijn inspirator.
In 1911 exposeert Kuijt zijn luministische werk op de tentoonstelling van de ‘Moderne Kunstkring' in het Stedelijk Museum te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters en Gestel.

Tentoonstelling over het modernisme
Vanaf 10 oktober 2017 toont Singer Laren een groot overzicht van het modernisme in de schilderkunst. Het werk Landschap bij Laren van Herman Kuijt zal daar voor het eerst voor het publiek te zien zijn.

 

Fruitschaal
fruit op wielen

Fruitschaal 'Fruit op wielen' is een ronde glazen bank met ijzeren onderstel op drie wieletjes. Een design
image

Deltavaas

Tijdloos design van Mart van schijndel, de Utrechtse ontwerper en architect. Onder meer te bewonderen in het MOMA in New York maar ook verkrijgbaar in
image

Morpheo Kandelaar By Seletti

De kandelaar Morpheo is ontworpen door Selab, de ontwerpafdeling van het italiaanse design huis
image

Art deco Colier

Uitgevoerd met koud emaille (180 graden) en Swarovski kristal. Naar een ontwerp uit de Wiener werstätte Periode.
image

Espresso cups

Deze set bestaande uit 4 espresso bekertjes zijn niet alleen prachtig om te zien maar ook comfortabel in het gebruik. Door de
image