Tentoonstellingen

Bezoek onze webshop >

Bekijk het aanbod van de Singer Webshop

Mauve tot Mondriaan

30-01-2014 t/m 18-05-2014

Van 30 januari tot en met 18 mei 2014 toont Singer Laren het beste dat in Laren en omgeving gemaakt is door kunstenaars als Jozef Israëls, Anton Mauve, Albert Neuhuys, Hein Kever, Max Liebermann, Ferdinand Hart Nibbrig, Jan Sluijters, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gustave de Smet.                          

Laren was in de periode 1880-1930 een bruisende kunstenaarskolonie. Haagse Schoolschilders trokken naar het pittoreske Laren en Blaricum om het onbedorven boerenbestaan vast te leggen. Het grote succes van deze schilderijen trok kunstenaars uit binnen en buitenland naar het Gooi. De schilderijen van bijvoorbeeld Anton Mauve waren zeer succesvol in Amerika. Zo ontstond de term ‘Made in Laren’. Ook de wereldberoemde impressionist Max Liebermann schilderde gedurende vele zomers in Laren en maakte er talrijke imposante werken.

Tegelijkertijd werd de kunstenaarskolonie vanaf 1900 ook een broedplaats van vernieuwing. Kunstenaars als Jan Sluijters, Gustave de Smet, Bart van der Leck en Piet Mondriaan verbeeldden de traditionele onderwerpen op een geheel nieuwe en verfrissende wijze. Achtereenvolgens wisselden symbolisme, pointillisme, luminisme, expressionisme en uiteindelijk totale abstractie elkaar af. Dit alles vond plaats op één plek gedurende een betrekkelijk korte periode.

Vandaag de dag is de vraag naar Mondriaans werk zo groot, dat het niet mogelijk bleek om voor deze tentoonstelling een abstract schilderij uit zijn Larense tijd te lenen. Daarom wordt de ontwikkeling van zijn werk tussen 1915 en 1920 hier getoond met behulp van fotoreproducties op ware grootte, contemporaine citaten en informatieve teksten. Foto’s van de huizen waar de schilder verbleef tonen de plaatsen waar Mondriaans ‘Nieuwe Beelding’ in Laren en Blaricum tot stand kwam.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met essays van Caroline Roodenburg-Schadd en Emke Raassen-Kruimel, uitgegeven door THOTH. Te koop in de Singer Shop en online via www.singershop.nl 


Openingstijden en entreeprijzen

Dinerarrangement

Ter ere van deze tentoonstelling presenteert Restaurant Mauve in Laren een speciaal 3- gangen menu. Ieder gerecht is verbonden met een van de kunstenaars. De recepturen en foto’s van de gerechten krijgt u mee naar huis als naslagwerk en ter herinnering. 

Van Mauve tot Mondriaan Menu
Vlaamse waterzooi van diverse soorten noordzeevis
(Gustave de Smet, Gent)

***
Coq au vin
(Het lievelingsgerecht van… Piet Mondriaan)

***
Parfait van Bossche Bol en chocolade saus
(Jan Sluijters, ’s Hertogenbosch)

Prijs € 27,50