Tentoonstellingen

NAAR SINGER LAREN HOME >

MOOISTE MODERNISTEN. HAAGSE SCHOOL TOT DE STIJL
10 oktober t/m 7 januari 2018

Aangetrokken door het internationale succes van Larense schilders als Anton Mauve vestigde het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer zich kort na 1900 in de Gooise kunstenaarskolonie. Ze bouwden er villa De Wilde Zwanen, nog steeds het kloppend hart van Singer Laren. William was kunstenaar, Anna liefhebber van muziek en samen waren ze fervent kunstverzamelaars. In 1956 liet Anna, na het overlijden van William, een museum en een theater aan de villa bouwen.

Na zestig jaar bleek vernieuwing van het theater noodzakelijk. Met de bouw van een nieuw theater ontstond ook de kans om een nieuwe entree te realiseren die het theater, museum, villa en beeldentuin met elkaar verbindt en van Singer Laren de plek te maken waar de kunsten samenkomen.

Het is dan ook geen toeval dat het vernieuwde Singer Laren aftrapt met de tentoonstelling Mooiste modernisten. De nalatenschap van Anna en William Singer vormt de basis van de Singer-collectie en deze tentoonstelling.

Mooiste Modernisten viert de bloei van de Nederlandse kunst in de periode 1870-1930. Rond 1870 komen economie, wetenschap en cultuur hier opnieuw tot grote bloei. Decennialang heeft de Nederlandse kunst weer een eigen gezicht en kent succes tot ver buiten de landsgrenzen. U ziet het ontstaan van de moderne Nederlandse schilderkunst van de Haagse, Amsterdamse en Larense School en vervolgens de ontwikkeling van de diverse avant-garde stromingen als pointillisme, luminisme, kubisme, De Stijl en het expressionisme.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een kort introductiefilmpje. 

Kees van Dongen, Het blauwe hoedje, 1937, olieverf op doek, 55 x 33 cm, collectie Singer Laren