NAAR SINGER LAREN HOME >

COLLECTIE

De kern van de 'Singercollectie' is de verzameling van het echtpaar William en Anna Singer. In de loop van de vorige eeuw verwierven zij werken van Franse schilders uit de omgeving van de School van Barbizon, bevriende Amerikaanse kunstenaars en traditioneel impressionistisch werkende Gooise kunstenaars. Speciale vrienden waren de Amerikaan Walter Griffin, de Noor Martin Borgord, de Fransman Henri Le Sidaner en de Nederlanders Jacob en Willem Dooijewaard.


Henri Le Sidaner, De blauwe tafel, 1923, olieverf op doek, 73,5 x 92,5 cm, collectie Singer Laren

PRESENTATIE VAN DE COLLECTIE

Over het algemeen presenteert Singer Laren in de zalen 1 t/m 6 van het museum drie grote wisseltentoonstellingen per jaar. Informatie hierover vindt u hierboven onder het kopje tentoonstellingen. In de tuinzalen van het museum worden wisselende presentaties georganiseerd. Vanaf 23 juni 2017 is Meesters van de Oriënt te zien: unieke werken van Ferdinand Hart Nibbrig, Marius Bauer en Willem Dooijewaard. Vanaf 10 oktober 2017 vormen prachtige werken uit onze eigen museumcollectie de basis van de grote tentoonstelling Mooiste modernisten.


Willem Dooijewaard, Dorpsplein te Altea, 1958, olieverf op doek, 51 x 60,5 cm, collectie Singer Laren


Ook Nederlandse en Franse beeldhouwkunst, aziatica en toegepaste kunst maken deel uit van de Singercollectie. Auguste Rodin, De Denker, va. 1881-1882 (afgietsel ca. 1930-1937), brons, 72 x 45 x 54 cm, collectie Singer Laren

UITBREIDING

Sinds de oprichting in 1956 heeft Singer Laren de collectie kunnen uitbreiden door aankopen, schenkingen en bruiklenen. Aanvankelijk vooral schilderijen uit de Haagse School en Amsterdamse impressionisten. Aankopen werden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Singer Museum. Grote schenkingen waren die van werken van Ferdinand Hart Nibbrig en de collectie Groeneveld. In 2015 ontving Singer Laren van Renée Smithuis een omvangrijke schenking schilderijen van de Bergense school. 

COLLECTIEBELEID

Singer Laren richt zich in het collectiebeleid op verwerving van kunstwerken uit het modernisme, zoals neo-impressionisme of pointillisme, expressionisme, kubisme en geometrische abstractie. Belangrijke kunstenaars die tot deze stromingen behoren, hebben in Laren en omgeving gewerkt. De laatste jaren is de collectie uitgebreid met werk van o.a. Bart van der Leck, Jan Sluijters, Leo Gestel, Chris Beekman, Jan Toorop, Else Berg, Gustave De Smet en Herman Kruyder.
 

DE MOOISTE SCHILDERIJEN
Meer weten over de Singer collectie? Bestel dan het boek 'De mooiste schilderijen'. 
Dit boek toont en beschrijft de mooiste schilderijen van Singer Laren met het werk van onder anderen Sir Lawrence Alma Tadema, George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Raoul Dufy, Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Jozef Israels, Bart van der Leck, James McNeill Whistler e.a. Samen bieden zij een prachtig overzicht van de schilderkunst uit de periode 1870-1930.